ŽAC-JELOVEČKI-95 d.o.o. - Krušec
MENU
O NAMA
KRUH
CIJENIK
PECIVA
TJESTENINA
SLASTICE
OSTALI PROIZVODI
USLUGE PO NARUDŽBI
DISTRIBUCIJA
PRODAJNA MJESTA
ZANIMLJIVOST
 RSS - Favorites

Dobar tek!


ZA VELEPRODAJNE CIJENE NAZOVITE TEL: 01/2042-357, MOB:091/2087-876 ILI NA MAIL: info@krusec.hr

PŠENIČNI KRUH  U ponudi pekarne Krušec možete naći slijedeće vrste pšeničnog kruha:
 
Vrsta kruha                             težina                       maloprodajna cijena
 
Kruh pšenični bijeli                    700 g                            
 
Kruh pšenični bijeli                    500 g    

           Sastav: Brašno T-550, voda, kvasac, sol, HIT - "IREKS-AROMA"             
 
Kruh pšenični mješani               700 g                           
 
Kruh pšenični polubjeli               700 g                            
 
Kruh pšenični polubjeli               500 g  

            Sastav: Brašno T-550, brašno T-850, voda, kvasac, sol, HIT - "IREKS-AROMA"                  

  Pšenica je biljka koja se uzgaja širom svijeta. Globalno, ona je najvažnija zrnata biljka koja se koristi za ljudsku prehranu i druga je na ljestvici ukupne proizvodnje prinosa žitarica odmah iza kukuruza; treća je riža.
Postoje različite vrste pšenica, ovisno o broju kromosoma unutar njihovih stanica.
           
   Pšenična zrna su glavni prehrambeni proizvod koji se rabi za izradu brašna za kruh, kolače, tjesteninu itd; i za fermentaciju za izradu piva, alkohola, votke i biogoriva. Ljuska žita odvajana pri izradi brašna zove se mekinja. Pšenica se sadi na određenom prostoru kao krmno bilje za stočarstvo, a i slama se može upotrebljavati kao hrana za stoku ili kao konstrukcijski materijal za izradu krovova.
   Korijen je pšenice žiličast, sastoji se od primarnog i sekundarnog korijenovog sustava. Iz klicina korijena razvija se primarni korijenov sustav, a iz klicina pupoljka klica. zadaća primarnog korijena je učvrščivanje sjemenke u tlu, upijanje hrane i vode i hranjenje mlade biljke dok se ne razvije sekundarni korijenov sustav. Sekundarni korijenov sustav razvija se na čvoru busanja. On može prodirati i do 2m u dubinu.
   Pšenična zrna se klasificiraju prema osobinama zrna za namjenu na tržištu proizvoda. Kupci pšenice upotrebljavaju klasifikacije da im pomogne odrediti koju pšenicu kupiti jer svaka klasa ima svoju uporabu. Proizvođači pšenice određuju koje klase pšenice su najprofitabilnije za proizvodnju u određenom sustavu proizvodnje. Pšenica je široko uzgajana jer ona daje dobar prirod po jedinici površine, dobro raste i u umjereno kratkim sezonama i daje visoko kvalitetno brašno koje upotrebljava u pekarstvu. Većina kruha se pravi od pšeničnog brašna, ali postoje i kruhovi koji se rade i od drugih žitarica kao što su raž i zob. Mnoga druga popularna hrana se radi od pšeničnog brašna također, što rezultira velikom potražnjom za žitaricama čak i u državama za znatnijim viškom hrane.
   Integralno zrno pšenice je jedan od najboljih izvora primarnih bjelančevina, a također sadrži i brojne minerale (fosfor, magnezij, kalcij, željezo) i vitamine (provitamin A, vitamine B kompleksa, E, D i K) u značajnim količinama.
Zapravo, svaki dio pšeničnog zrna ima svoje vlastite kvalitete.
   Pšenične posije koje dobivamo iz ovojnice razlikuju se od posija integralno zrno pšeniceostalog zrnja po tome što su bogate neprobavljivim vlaknima, a sadrže malo masnoća, te mnoge vitamine, naročito iz B skupine. S druge strane, u klici je postotak masnoća puno veći (12%), u njoj se nalaze i znatne količine vitamina E, te šećeri saharoza i maltoza.
Endosperm pšeničnog zrna se sastoji od škrobnih zrnaca i bjelančevina i upravo sastav tih bjelančevina je najvažniji kod određivanja pekarske kvalitete pšeničnog brašna.
   Pšenica ima i svoje simbolično značenje.


►  KRUH  - Saturday, February 13, 2010
  |   Print   |   Home

Design & Hosting: Poslovni forum  


Uživajte u ukusnim proizvodima pekarne Krusec