ŽAC-JELOVEČKI-95 d.o.o. - Krušec
MENU
O NAMA
KRUH
CIJENIK
PECIVA
TJESTENINA
SLASTICE
OSTALI PROIZVODI
USLUGE PO NARUDŽBI
DISTRIBUCIJA
PRODAJNA MJESTA
ZANIMLJIVOST
 RSS - Favorites

Dobar tek!


ZA VELEPRODAJNE CIJENE NAZOVITE TEL: 01/2042-357, MOB:091/2087-876 ILI NA MAIL: info@krusec.hr

BOŽIĆNA PŠENICA

    Božićna pšenica prirodni je zeleni ukras božićnoga stola, a simbolizira umiranje i ponovno buđenje prirode u proljeće, plodnost i blagostanje. Sijanje pšenice 4. prosinca na Svetu Barbaru, odnosno 13. prosinca na Svetu Luciju pučki je običaj došao u naše krajeve potkraj 19. stoljeća.
    
   Na Svetu Luciju, zaštitnicu vida, krojača i kovača, u gotovo svim krajevima djevojke su sijale pšenicu čijim se zelenilom prizivala plodnost i obilje u nadolazećoj godini. Narasla se pšenica, koja se po tradiciji vezala crvenom vrpcom koja je štitila od uroka, stavljala u kut sobe, na stol ili pod bor. A od tog blagdana započinjala je i izrada božićnih ukrasa. Izrađivali su se od raznih plodova, komušine i papira, posebno su lijepe bile ruže, tzv. kinč od raznobojnog krep papira.
    Danas se u mnogim sredinama otvaraju etnološke radionice pri centrima za hrvatsku tradicijsku kulturu u kojima se izrađuje tradicijski nakit te drugi uporabni i ukrasni predmeti kojima se hrvatska tradicijska baština želi, i na taj način, otrgnuti zaboravu. U kršćanskoj vjeri, nekada na selu, pšenica je simbolizirala blagoslov ljetine. Lijepa gusta i zelena, pšenica, ili pak slaba, svojom rodnošću navješćuje dobru ili lošu žetvu iduće godine.
   U gradu se na to gleda malo drugačije. Pojam "ljetine" zamijenjen je pojmom "novca". Dakle, ako vam je pšenica izrasla gusta i velika, znači da ćete sljedeće godine imati mnogo novaca i općenito će vam dobro ići u životu. Pšenicu nije lako uzgojiti, pogotovo da bude lijepa i gusta, a za podlogu imate samo malo vate i vode. Ako je niste zasijali na Svetu Barbaru ili Svetu Luciju ili ako je uopće niste stigli zasijati, teško da će vaš božićni stol biti potpun i lijepo ukrašen, a predstojeća godina uspješna za vas i vašu obitelj. Uvijek možete doskočiti sudbini! Jednostavno pšenicu kupite na tržnici, od "kumica". Ipak to je njihova pšenica i nije tradicijski običaj, jer bitno je pšenicu posijati sam, a pogotovo kad se u to uključe dječje ručice, koje se raduju svakom danju i iščekivanju nicanja odnosno rastu pšenice, a "kumice svoju pšenicu ionako sade u zemlju i biraju onu koja je najbolje uspjela. Zbog svega toga posvetite malo vremena sebi i svojoj obitelji, te se potrudite da svoju sreću uzgojite sami.


►  ZANIMLJIVOST  - Monday, November 30, 2009
  |   Print   |   Home

Design & Hosting: Poslovni forum  


Uživajte u ukusnim proizvodima pekarne Krusec